На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и

...
 На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Шествие и тържествена церемония в София за 24 май

 

На 24 май означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

В София  празничният ден  започна с обичайното шествие от площада пред Националния археологическия музей.

В шествието се включиха президентът Румен Радев, служебният министър председател Димитър Главчев, кметът на София Васил Терзиев, министри, учени от Българска академия на науките и академични преподаватели.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

Центърът на честванията по традиция беше паркът пред Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ в София. 

 Върви, народе възродени! Честит 24 май! Снимка: Ладислав Цветков

Химнът на светите братя Кирил и Методий прозвуча в осъществяване на хора на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “.

Тържествено слово за празника произнесе философът и публицист Тони Николов, както и президента и кмета на София.

„ Само, който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието. Нашата култура, религия и просвета съградиха България като страна на духа, означи Румен Радев. Днес, когато страните по света се надпреварват да влагат в просвета и обучение, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на нашите учени, преподаватели и откриватели “, сподели Румен Радев.

Министърът на образованието с одобрение за празника

„ Делото на Кирил и Методий ни припомня за силата на словото и знанието, които ни сплотяват и ни вършат по-силни. 24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата просвета и нематериалност “, означи Васил Терзиев.

Учениците от 1 а клас на 73 СУ „ Владислав Граматик “ Елеонора и Мартин рецитираха стихотворението „ Аз съм българче “ от Иван Вазов.

Снимка: Ладислав Цветков

Специални посетители бяха Димитър Бербатов и шейсет деца от фондацията му, носители на голям брой награди в региона на науката, изкуствата и спорта.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР